lördag, mars 28

Ibland saknar man Tommy Svensson

Jag skulle nästan vilja påstå att han har Sveriges mest utsatta jobb. Allt han gör analyseras i media, bland pubbesökarna, på internetforum, på kafferasterna på verkstäderna - överallt helt enkelt.

Han har ett fantastiskt roligt jobb. Svårt, men förbannat roligt.

Dessutom kritiseras han hårt och utan pardon av personer som helt saknar kompetens att uttala sig överhuvudtaget och vars största bedrift är att dra på sig en nätbrynja och sjunga med i melodiösa "VM-guld"-ramsan. Utan att spilla folköl på sig själv.

Ofta tycker jag kritiken är överdriven och orättvis, men ibland så undrar man verkligen hur han tänker.

Nu ska vi möta Portugal i kvalets klart svårast match. Vår stora fixstjärna är avstängd efter en katastrofinsats av italiens sämsta domare.

Då väljer Lagerbäck att ta ut följande anfallare:

En 36-årig spelare som spelade sin senaste tävlingsmatch för evigheter sedan. Förmodligen ett val man trots allt måste acceptera i brist på annat. Super-Larsson.

En glad prick som precis är tillbaka från skada och gör mål lika ofta som Annika Lants säger nåt roligt. Kanske inte en skandaluttagning, trots Lantz totala avsaknad av humor. Trä-benet Elmander.

En hypad göteborgare utan något som helst track-record att tala om. Rätt val, tack vare låg ålder o förmodat utvecklingspotential. Berg.

Fjärde anfallsgubben, Rosenberg, blev skadad o tvingades tacka nej. Å spekulationerna om vem som skulle ersätta drog igång.

Skulle det bli formtoppade Henok Goitom som stänkt dit en hel del baljor i La Liga eller skulle U21-landslagets stora anfallsess Ola Toivonen få vara med o känna på "riktiga" landslaget efter att ha presterat bra sedan han blev proffs i holländska PSV?

Som fjärde anfallare så har du egentligen en enda uppgift. Du ska vara med på träningarna och se till att de blir så bra som möjligt. Att du får spela match är mindre troligt.

Vi som följt Lagerbäck ett tag visste naturligtvis att varken Henok el Ola var aktuell.

Jag var lite rädd för att 43-åriga Allbäck skulle kallas in. En säsong i superettan och att vara mitt inne i världens längsta försäsong är inget som påverkar kvaliteten hos den glade göteborgaren. Vem minns inte hans två baljor borta mot Makedonien i slutet av nittiotalet?

Nästan rätt.

Nannskog. 34 år. Man måste tydligen vara gammal för att vara rutinerad och rutin är allt som räknas. Att Henok gjort fler mål i La Liga sedan senaste julafton än vad Nannskog spelat matcher på högre nivå än nordiskt ligaspel i hela sitt 34-åriga liv spelar ingen roll. Att Ola o Henok spelade tävlingsmatch senast förra helgen när samtidigt Nannskog försäsongsharvade på en grusplan (nåja norska oljepengar kanske sponsrat konstgräs) är oväsentligt.

Ok, man kan tycka att Nannskog säkert löser den enda uppgiften en fjärde anfallare har. Jag håller med. Det gör han säkert med bravur. Det är inte problemet.

Men man måste höja blicken lite - detta var ett ypperligt läge att låta Henok/Ola känna på hur det är att vara med. Ge dem lite "erfarenhet" av landslagssamligar helt enkelt. Jag är nämligen helt övertygad om att både Henok och Ola kommer att spela i landslaget inom kort. Varför inte ta chansen o slussa in dem när läget kom.

Eftersom man är så sjukligt rädd för att peta någon ur truppen, så är det svårt att göra plats för nya unga spelare.
Därför måste man utnyttja läget som uppenbarade sig pga den olyckliga skadan på Super-Mackan.

Uttagningen av Edman och Nannskog är så katastrofala att Lagerbäck nominerade sig själv till titeln årets klant.

Inga kommentarer: