onsdag, april 8

Påskhare - skum men schysst

Såjana! Imorrn är det den skära torsdagen och hela påskhögtidligheten drar igång. Påsken är ordentligt underskattad enl mig.

Till skillnad från den hypade och överskattade julen så föregås inte påsken av månadslång stress och panikartade försök att få en slaskig december i Sverige att verka trevlig och mysig, men påsken ger ungefär lika många sköna helgdagar. Käket är ju också nästan exakt detsamma och bryggerierna klistrar en gul kyckling över den glade tomten, så är musten påsksanpassad den med.

Dessutom infaller ju påsken i slutet av eländet, dvs i början av våren. Det gör att man är extra peppad att fira. Om nu fira är rätt ord för en högtid som handlar om att man enl legenden spikade upp en levande kille på ett kors.

Sedan kanske man ska ifrågasätta valet av maskot för högtiden påsk. Tomten är ju som tidigare sagt en trevlig och generös prick - Påskharen är dock en väldigt skum karaktär. Vem kom på att en hare ska lägga ägg?

Nåväl - Glad Påsk!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Påskharen placerar bara ut äggen --- och det är väl egentligen INTE en svensk tradition?! Tror vi snott den från sydeuropa ...men som vanligt hakar Svenskarna på alla andras traditioner. Vi kan ju så klart inte hålla oss till våra egna svenska traditioner verkar det som, dvs.vi ger varandra godispåskägg och målar ägg som vi sedan äter upp! GLAD PÅSK MrMr!

T sa...

Alright, så p-haren värper inte själv alltså - men e han inte lite väl blyg som inte vågar dela ut gåvan f2f som tomten gör?

Möjligen inte lika kändisskapstörstande, vilket i sig är sympatiskt.

Påskhare som koncept ger lite rumänsk dockfilmsvibbar, så du har säkert rätt i din gissning av ursprung.

Unknown sa...

Jamen jag tror inte att det är p-haren som värper i alla fall!? ;-)