söndag, oktober 19

Bert - a man with a mission!

Såg en skvätt på Mataktuten på Tv4 förra veckan. Det är ju helt sjukt att det i skolköken jobbar en massa gnällkärringar som inte kan eller är intresserade av att laga mat. Hur kan man som arbetsgivare lyckas samla på sig så många lankor på en hand? Hur gick anställningsintervjuerna till? Ställdes det frågor om matkunskap eller matlagning överhuvudtaget?

-Ähh laga mat vet ja inte så mycket om men jag röker gärna en gul blend och kan minsann skälla ut ungarna om de stojjar i kön. Å, ja jag har med eget hårnät.

Det häpnadsväckande är egentligen inte den låga kompetensen i matbespisningen utan att gökarna själva är totalt omedvetna om den och tvärtom tycker att stjärnkockarna kommer dit och gör situationen sämre. Förmodligen för att de får jobba mer och deras katastrofresultat tidigare inte är tillräckligt längre.

Det är inte konstigt att snabbmatkedjor tjänar flis så det ryker i dagens Sverige, när kidsen blir serverade dynga till lunch. Klart en trött flottig hamburgare smakar fina fisken i jämförelse.

Om inte kommunerna omedelbart läxar upp clownerna som kallar sig mattanter så tycker jag inte det är annat en fet skandal. Kommungubbarna o gummorna borde dessutom sitta ner och äta tillsammans med eleverna minst någon gång i veckan. Tror att det skulle höja kvaliteten på maten rekordsnabbt.


Sedan bör man nog också kolla på hur man kan göra yrket "Mattant" mer attraktivt och därmed kunna locka till sig mer kompetent och intresserad personal.
Det borde ju vara ett ganska populärt yrke, många gillar ju att laga mat och var o varannan Fröken Sverige kandidat vill ju jobba med barn.

Till viss del tror jag att det är vissa illa valda ord eller begrepp som sätter käppar i hjulen. Vilken tonåring går o drömmer om att i framtiden jobba som mattant? Vem förväntar sig att äta gott i en skolbespisning? Näe, självklart ska det heta skolrestaurang och de som jobbar där ska vara kockar och faktiskt kunna laga mat.


I grund o botten är det naturligtvis en ekonomisk fråga. Skolmaten har blivit bortprioriterad i vissa kommuner, vilket är synd och lite konstigt eftersom vi i Sverige, jämfört med i andra länder, verkar vara väldigt kostmedvetna och kunniga om vad som är nyttig och bra mat respektive inte alls så himla bra mat.
Det paradoxala är att denna kunskap har vi hämtat ifrån dumburken skulle jag gissa, helt säkert är iaf att den inte kommer från skolan...

Nu ska man vara medveten om att Matakuten är ett Tv-program som i första hand produceras för att locka tittare och därmed kunna sälja reklam. Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att förstå varför just de utvalda skolorna kommit med. Det finns säkert väldigt många kommuner och skolor som serverar utmärkt föda till sina elever. Men att Tv4 hittar tre skolor är illa nog och programmet är iaf ett skönt initiativ och trots allvaret i situationen kan jag uppskatta underhållningen i den freak-show som pågår i skolköken. Men vem gillar inte en freak-show?

Kämpa på Bert!

Inga kommentarer: