måndag, oktober 5

Tyska skorpioner

Det blåser en förändringens bris över lilla landet lagom. Från regeringshåll kommer det förslag på att föräldrarna ska punga upp, när ungarna begått brott.

Förslaget kan uppfattas som harmlöst vid en första anblick, men bris är egentligen en underdrift - förslaget är en orkan i den skyddade verkstad där man alltid, oavsett situation, haft möjlighet att skylla på och lägga över ansvaret på någon annan - helst i form av icke-personella fenomen som "samhälle" & "skola".

Personligt ansvar är nästan lika motbjudande, för Svensson, som kameraövervakning av offentliga platser.

Förslaget, som egentligen inte är på en helt ny lag utan en skärpning av en tidigare tandlös sådan, är enligt min mening inne på helt rätt linje - som förälder är man ansvarig för sitt barn tills det blir myndigt och därmed anses kunna ta eget ansvar. Inga konstigheter, som en känd drinkblandare skulle sagt.

Det är självklart föräldrarnas uppgift att under uppväxten förmedla rätt värderingar, så att kidsen inte bränner upp skolor, snattar godis eller spelar psyksjuka på Västerbron.

Vem ska annars göra det? Det blir ju ett ramaskri utan dess like om någon överengagerad lärare försöker förmedla lite vett, utöver läroplanen, till klassens ligist och ve den medpassagerare som har mage att säga till en störig unge på bussen!

Inga kommentarer: