söndag, oktober 18

Liten tuva stjälper stort lass...

Man ska aldrig säga aldrig. Det är en bottenlös källa med kandidater till årets bedrift att ösa ur och Dif's säkerhetsansvarige sitter inte längre lika säkert på tronen.

Erik Olsson Fastighetsförmedling AB har under de senaste tio åren seglat upp som den marknadsledande mäklarfirman i Stockholm och varumärket väger tungt. Blytungt.

Men en nypa girighet, en tvivelaktig uppdragsgivare och ett lastbilsflak idioti utgjorde ingredienserna i kung Eriks ärtsoppa.

För att göra en lång historia kort - En familj köpte en lägenhet i centrala Stockholm och pyntade in runt en halv miljon i handpenning. Den högpresterande mäklaren från Erik Olsson sköt över ungefär 400 loppor till säljaren och behöll sitt utom tvivel skäliga arvode på 105.000 kronor.

Nu visade det sig att säljaren inte riktigt var en supporter av avtal, regler & förordningar - vilket inte borde kommit som en överraskning för mäklaren, eftersom säljuppdragets kontrakt gjordes upp bakom lås o bom, då säljaren vid tillfället satt häktad.

Säljaren ångrade sig helt sonika o vägrade lämna ifrån sig lägenheten, dessutom tyckte han att de där 400 tusenlapparna säkert skulle komma väl till pass - så att lämna tillbaka dem vore urbota dumt.

Erik Olsson & Co tyckte också att försäljningen gått utmärkt eftersom kontraktet skrivits på. I två likalydande exemplar. Mäklaren hade ju lagt maximalt 40h på detta uppdrag, så det är inte mer än rätt att de 105.000 välförtjänta kronorna skulle stanna i förmedlingens kassa.

Individer med någon form av tankeförmåga började dock inse att allt inte riktigt gått rätt till, bl a köparna gjorde tidigt denna reflektion, och det blev lite hallå i media.

När strålkastarna riktades mot händelsen fick Erik Olsson världens chans att klättra upp ur den grop de grävt åt sig själva - men förblindade av de 10.500 glänsande guldtiorna började de gräva allt djupare. Gräva frenetiskt.

Till sist kunde de inte ignorera de brännande blickarna från kanten av gropen och man nödgades att kasta upp en förklaring fäst vid en sten (läs: Man gjorde en pressrelease).
Sitt försvar byggde man på bristfällig lagstiftning och att händelsen var så unik att det inte fanns riktlinjer eller lagar för att hantera händelsen. Klassiker. Det är inte mitt fel - det är systemets. Bortförklaringarnas ABC.

Snälla lilla Erik, det är just därför vi alla har blivit utrustade med en hjärna! För att kunna tänka själva - vad är rätt? vad är fel? Om det fanns manualer och lagar för varje möjlig händelse inom varenda jävla område så kunde vi plockat bort hela paketet ovanför axlarna och samtidigt sluppit problemet med akne.

Jag imponeras av den snabba uppbyggnaden av förmedlingens varumärke och status under de senaste tio åren, men förundras än mer över hur man kan låta allt gå till spillo under några få veckor! En stor applåd och en välförtjänt nominering till Årets bedrift!

Inga kommentarer: