tisdag, maj 19

Lilla landet lagom

Sverige har ju som bekant världens bästa skola, det har iaf propagandaministeriet tutat i oss sedan åttiotalet.

Jag tror den vedertagna "sanningen" om den svenska skolans förträfflighet stämmer!

...iaf om du är en medelmåtta som inte har några direkta planer på att bli något annat.

Har du svårigheter i skolan så får du för lite hjälp och anpassat stöd i undervisningen, om du är "för" begåvad så kommer du inte få tillräckligt med utmaningar och sakta men säkert dras in i medelmåttighetens paradis.

Äntligen verkar det dock som om polletten ramlat ner och insikten om att varje individ är unik och därmed har unika krav och behov har nått politikerna. Nu ska det bli tillåtet med antagningsprov även i de teoretiska ämnena. Helt rätt tycker jag.

För att utvecklas maximalt så måste varje elev såklart få så anpassad undervisning som möjligt. Det behöver man inte läsa 40p pedagogik för att hajja. Det är naturligtvis oerhört svårt att gå hela vägen och anpassa efter varje enskild elev, men samtidigt är det orättvis mot både de begåvade och de som har lite svårare att den gällande normen är baserad på medelmåttan.

Varför inte köra undervisningen i tre nivåer i varje ämne? Varje elev tar den nivå som passar den bäst. Den som är vass och kör svåraste nivån på matte kan ju samtidigt vara svag i engelska och behöva mer stöd i det ämnet.

Naturligtvis mullrar det i lilla landet lagom när man pratar om att dela upp människor i olika grupper - alla måste ju vara lika och behandlas lika! Allt annat är kränkande, orättvist och helt förkastligt.

Socialdemokraternas talesman i skolfrågor är ordentligt kritisk och slår fast att "matte, svenska & engelska är en medborgerlig rättighet och ämnen som alla behöver".

No shit, Sherlock!

Hon har naturligtvis hur rätt som helst - ALLA måste få möjlighet att läsa matte, svenska o engelska. Men om några får en "elit" undervisning i matte betyder ju inte att alla andra blir utan undervisning?

Inga kommentarer: