söndag, maj 3

Förbjuden frukt

Såg att det utspelades en fight mellan en överläkare och livsmedelsverket på DNs debattsida ang frukts vara eller icke vara.

Jag har väldigt lågt fötroende för Livsmedelsverket sedan de drog igång värsta cirkusen om att chips var giftigt för tiotalet år sedan. "Larmet" kom lite väl lägligt mitt i nedskärningstider hos myndigheter/verk och det kändes rätt skumt att grillchipsen helt plötsligt skulle vara dödliga efter att vi frossat i dem i årtal utan förgiftningsoffer.

Men i fruktkriget mot överläkaren, så måste jag nog ta ställning för det statliga verket och man kan ifrågasätta vad en överläkare har för motiv att trasha fruktens rykte. Han har såklart rätt ur ett krasst faktamässigt perspektiv, men det känns som han missar helheten.

Alla med någorlunda bildning vet att frukt innehåller fruktsocker och socker är samhällets fiende nummer uno nuförtiden i kampen mot fetma. Det är naturligtvis ingen nyhet. Väldigt få borde också vara omedvetna om att frukt innehåller mängder med mineraler och vitaminer som vi behöver dagligen.

Att "varna" människor för att äta frukt pga risken för fetma är en osedvanligt överraskande taktik. Det är lite som att varna för motion eftersom man kan skada sig under utövandet.

Det finns en hel del andra prylar överviktiga, eller de som vill undvika övervikt, ska börja dra ner på innan de ger sig på nedskärningar i fruktbudgeten.

Är man inte rädd för lite socker i flytande form så ska man testa Jaume Giró i Giró - en skön cava som nyligen blev utsedd till Spaniens bästa. Lite torrare kunde den varit enligt min smak, men för 98:- är det ett förträffligt bubbel.

Inga kommentarer: