fredag, juni 26

Äntligen lite torka...

Så fort det blir sommar o lite nyhetstorka, så kryper de här meningslösa undersökningarna framåt å tar plats i tidningarnas främre regioner.

I väntan på frukostkaffet på stamstället, såg jag att Metro hade den tunga rubriken att "Kort semester kan leda till döden!" på första sidan.

Den behöver ju inte ens kommenteras...

Sedan dök den ständigt återkommande undersökningen upp i DI som visar att kvinnor har lägre lön än män. Det är oerhört trist om det finns en könsdiskriminering eller för all del någon annan form av diskriminering när löner sätts, men dessvärre görs de undersökningar jag sett på ett felaktigt sätt och slutsatserna blir därför väldigt tunna.

De variabler som tas hänsyn till i undersökningarna är kön, ålder, utbildning & erfarenhet (år i arbetslivet gissar jag) - men man missar ju den absolut viktigaste grundstenen, nämligen prestation.

Det är inte så konstigt att man avsiktligt missar prestationsaspekten, eftersom den inte går att utläsa ur diverse statistikrapporter och därmed är ruskigt svår att fastställa. Men att blunda för den gör undersökningen lätt meningslös, eftersom överallt, iaf nästan överallt, används sk prestationsbaserad lönesättning.

Men - vad vet jag, medelålders vit man, om diskriminering?

Inga kommentarer: