onsdag, december 24

God Jul

Ha en riktigt god jul! Om man springer på en Aladdin-ask så här i juletid så tycker jag att man ska ge Körsbärslikörpralinen en chans - den har oförtjänt dåligt rykte!

måndag, december 22

Tomtesäsong

Så här i lackande tider är det högst aktuellt med tomtar. Man kan fundera en extra stund hur logiken går ihop när det gäller just begreppet "tomte".

Tomte - [1] kommer på julafton o delar ut julklappar till alla snälla barn. Figuren är alltså en god karaktär och framförallt verkar han ha ruskig koll, dvs han vet vem som varit snäll resp inte snäll, samtidigt som han har koll på varje snällt barn önskar sig. Imponerande.

Tomte - [2] figur som inte har koll på någonting o svamlar om det mesta. Dyker upp i många skepnader under hela året och praktiskt taget överallt.

Det är allmänt vedertaget att tomten (den snälla och allvetande) är skattskriven i Finland, i finska Lappland närmare bestämt. Visst motstånd har väl denna ännu obekräftade uppgift mött från svenskt håll, men jag tycker vi svenskar ska vara storsinta och låta finnarna agera värd för tomten.

I Sverige har vi redan alldeles tillräckligt med tomtar.

Vi har ju ett läskigt stort julfärgat parti som lussat runt hela hösten med diverse misslyckade rim och ogenomtänkta önskelistor, tex önskade de sig två biltillverkningsföretag att äga och pyssla om. Nu har ju som tur är den riktiga tomten koll och utav denna önskning blev det inget.

Varför skulle ett statligt ägande lyfta två företag som tillverkar produkter som marknaden inte efterfrågar? Naturligtvis kan det finnas arbetsmarknadsrelaterade behov av tillfälliga nödlösningar av kapitalinjektionskaraktär, men huvudfokus måste naturligtvis ligga på att få till efterfrågade produkter för att långsiktigt säkra överlevnad - inte på ägarstrukturerna.

En klöveridisslande tomtetrupp kräver att a-kassan ska göras obligatorisk. Finanskris och allmän lågkonjunktur försätter människor i arbetslöshet och har man inte den försäkring som A-kassan innebär, så drabbas man hårt ekonomiskt. Truppen ser 3 kategorier som står utanför a-kassan - 1, De som är säkra på att ha jobbet kvar (behöver inte) 2, De som är motståndare till systemet (vill inte) och 3, De som känner att de inte kan avsätta de hundringarna det kostar i månaden (kan inte).

Okej, om man inte "behöver" vara med i a-kassan eller tycker att systemet suger och därmed inte vill vara med - varför ska man då tvingas in i karusellen genom att den görs obligatorisk?

Kan inte människor få göra egna val baserade på sina egna unika livssituationer?

Sympati känner man naturligtvis för de som lever på gränsen och inte känner att de kan avvara 300-400kr per månad, men inte blir det bättre av att de helt plötsligt MÅSTE pyttsa in i potten, eller? Möjligen vinner de lite avslappning eftersom de inte behöver fundera längre.

A-kassan måste ses som en försäkring, precis som vilken försäkring som helst. Det kan säkert kännas drygt att efter 40 år i sin villa räkna ut att man betalt en mindre förmögenhet för en brandförsäkring och inte fan har hushelvetet brunnit ner en enda gång!

Låt oss hoppas att tomten har med sig lite sunt förnuft i sin säck på sin resa genom Sverige!

Lite väl lång konstpaus...

...men nu är den över!

fredag, december 5

Bästa tricket för att få portvinsnäsa...

Måste tipsa om en bra artikel på di.se om portvin.
"
Vintage eller Colheita - här är bästa portvinerna inför julen"

Tekniska problem i fårhagen

Jag tänkte få svar på iaf en av mina söndagsfunderingar och eftersom min italienska är obefintlig och att jag misstänker att man på Viasat Motor bara haft lite otur när man tänkt, så valde jag att maila Tele2 och fråga om tanken bakom deras strategi gällande Canal+.

Något positivt överraskad fick jag svar redan 3-4 dagar efter jag fyllt i min fråga i deras formulär på hemsidan.

Att jag som kund inte kunde få tillgång till alla C+ kanaler berodde på problem av teknisk natur. Problemen var på g att lösas, men ingen tidplan fanns tillgänglig.

För mig som icke-insatt i televisionens underbara värld så låter det lite märkligt.

Tele2 är ett företag som verkar inom flera olika tekniska branscher, man levererar mobiltelefoni, ip-telefoni, kabelteve, bredbandstjänster etc. Hur kan man då ha tekniska problem med att leverera två teve kanaler?

Är det så att "bandbredden" är maxbelastad av de kanaler man har i sitt utbud redan? Tele2 har ju ett digert utbud av kanaler och jag kan nog nämna 20 st som borde ha lägre efterfrågan på marknaden än Canal + Hits och Canal + SportExtra.

Stryk God Channel, TV Aftonbladet, Star!, Hallmark, TCM eller någon annan utfyllnadskanal å gör plats!

När det inte finns någon tidplan, så kan man räkna med att lösningen ligger låååångt fram i tiden.

Jag följde upp min ursprungsfråga med en fråga ang priset. Tele2 är pga dessa tekniska problem 25% dyrare per C+ kanal om man jämför med ComHem.

Nu imponerade verkligen Tele2! De svarade samma dag!

Svaret var att det var Canal+´s fel. Tele2 fick ingen rabatt trots att de pga tekniska problem inte kunde sända alla kanalerna å därmed var man tvungna att ta ut fullt pris mot sina kunder.

Born to be cheap!

Det känns verkligen som att Tele2 är fullt motiverade att lösa de tekniska problemen. Not.

torsdag, december 4

Hellre apan Ola än packade Preben...

Någonstans runt 1990 har jag för mig att det blev lite sura miner på arbetarna i vårt grannland Danmark. Minns jag inte helt galet, så var det på förslag att man skulle begränsa antalet öl man fick dricka under arbetsdagen till tre stycken.

Förslaget mottogs inte väl.

Jag har ingen aning om förslaget till sist antogs trots starka protester eller om det förkastades helt, men jag misstänker starkt att det danska köksföretaget HTH inte kör med några begränsningar i sina fabriker/lagerhallar.

Igår lyckades nämligen HTH på helt rätt dag leverera nästan rätt. Tja, nästan o nästan - hälften av leveransen var helt rätt, men den andra delen var så väldigt mycket fel att man kanske inte kan kalla den totala insatsen för nästan rätt.

När man beställer en bänkskiva från en annan leverantör än den man beställer övriga köket ifrån är man alltid lite orolig - främst vad gäller mått o liknande. Man missar oftast risken att en lätt berusad dansk lagerkille springer och klistrar adresslappar med samma finess och frenesi som apan Ola valde aktier i ett experiment för ett gäng år sedan.

Det gick bättre för Ola än för Preben.

Preben tyckte nog det var helt normalt att en kund som beställer två bänkskivor väljer att ha en skiva i mörkgrå 10mm kompaktlaminat och den andra i spräcklig ljusgrå 40mm vanlig laminat.

Det händer säkert någon enstaka gång att kunder gör motsvarande beställningar med helt olika bänkskivor, men det borde vara i undantagsfall och jag tycker man borde ställa ner Hof'en och kolla en extra gång för att se om det verkligen är rätt.

Well, HTH har 24h på sig att överraska mig positivt - efter det så är allt utförsbacke.