tisdag, februari 15

Lockfåglar

Fastighetsmäklare och bilförsäljare ligger i botten på min ranking över trovärdiga yrkesmänniskor. Det finns naturligtvis individuella undantag i dessa yrkeskategorier som förtjänar att äras och berömmas - men de flesta jag stött på skulle jag inte anförtro att passa min vandrande pinne. Inte någon pinne överhuvudtaget faktiskt.

Nu ska fastighetsmäklarbranschen rensa upp i mäkleriträsket! Åtgärd? Stoppa användandet av lockpriser!

Lockpriser? Vad är det som är så farligt med lockpriser?

Är det inte bättre att man gör nåt åt kompetensbristen hos många mäklare? De är ofta väldigt duktiga på att sälja, men har lika ofta otroligt dålig koll på objektet de säljer. Ställer man en enkel fråga om en bostadsrätt, så blir man oftast hänvisad till att fråga styrelsen istället. Arvodet ligger vanligen mellan 50 och 100K vid en försäljning i Stockholms innerstad. Det priset sätter ju en viss förväntan.

Är det inte bättre att man förhindrar bluff-bud som bevisligen används? Varför inte tvinga fram öppna budgivningar? Som köpare kan du aldrig vara säker på att budet, som precis slog ditt senaste bud, verkligen kommer från en annan intresserad köpare eller bara är en bluff.

Är inte lockbilder lika illa som lockpriser? Någon som kollat in en annons med finfina bilder o sedan gått på visningen för att upptäcka att det är ett råtthål? Absolut. Lockpriser kan man iaf hyggligt lätt se igenom - är snittpriset 55K/kvm så är det inte troligt att drömlägenheten kommer att säljas för 40K/kvm. Däremot är det svårt att se igenom fejkade bilder.

Det känns inte som diskussionen om att jobba bort lockpriser kommer få mäklarna att klättra på min ranking.

Inga kommentarer: